Päätä särkee, purentalihakset jännittyneinä ja hartiat jumissa? Lue tästä helposti muistettava ylävartalon joogavenyttely:

Päätä särkee, purentalihakset jännittyneinä ja hartiat jumissa? Lue tästä helposti muistettava ylävartalon joogavenyttely:

Hei ihanat lukijat, ja häikäisevää huhtikuuta!

Viime blogitekstissämme käsittelimme kasvojen epäsymmetrisyyttä, ja kuinka voimme itse tietoisella toiminnallamme siihen vaikuttaa.

Tällä kertaa kerromme siitä, kuinka tärkeä kokonaisuus koko kehomme terveys- ja tasapaino 

on rinnastettuna kasvojen ryhtiin sekä -hyvinvointiin.

 

KIREYS

Kehoamme peittää faskiaverkko (toisin sanoen peitinkalvo) joka mahdollistaa liikkeen muodostamisen ohjattuna oikeaan suuntaan. Kireytynyt peitinkalvo esiintyy erilaisina kiputuntemuksina, sillä se sisältää tiheää hermoverkkoa.

Jos liikkuvuus esimerkiksi raajassa kohdistuu usein samanlaisena yksitoikkoisena toistona aiheuttaen rasitusta, voi syntyä peitinkalvon toimintaa ohjaava häiriö, joka vaikeuttaa halutun lihaksen aktivointia. Tämä aiheuttaa tulehdustiloja jännesäikeiden kiinnityskohtaan.

Jos keho ei saa tasapuolisesti liikkuvuutta, kireät lihakset lisäävät muiden lihasten jännitystiloja.

Kasvojen lihakset ovat myös osa koko kehon lihaskokonaisuutta, ja kireytyessään vaikutus yleiseen hyvinvointiin laskee. Olemme myös aikaisemmin useaan otteeseen maininneet tärkeän seikan: kun kaulan- ja leuan alueen lihakset ovat kireät, ne vetävät myös koko kasvoja alaspäin.

 

ONGELMAN YTIMESSÄ

Lähes jokainen on joskus kokenut ärsyttävää päänsärkyä, purentalihasten- sekä ohimoiden jännitystä, joka aiheuttaa myös mielialan laskua sekä vaikeuttaa keskittymistä. Lisäksi yleinen olotila on hatara. 

Hieronta voi auttaa tähän hetkellisesti kiihdyttäen paikallista verenkiertoa, mutta itse ongelman aiheuttaja ei poistu, jos kehon toispuolista liikkuvuutta toistetaan tästä huolimatta. 

Monet ihmiset suorittavat päivätyötään pitkiä aikoja istuen, -seisten, tai -epäluonnollisissa asennoissa. Tämän kompensoimiseksi lihakset tarvitsevat tasapuolista liikuntamuotoa sekä ehdottomasti venyttelyä mahdollisimman rutiininomaisesti. Lisäksi samassa asennoissa oleminen toispuoleisesti aiheuttaa mainitsemaamme kehon- ja kasvojen epäsymmetrisyyttä.

Venyttely tulisi suorittaa heti herättyäsi ja ennen nukkumaan menoa, sillä nukkuessamme emme välttämättä kykene kontrolloimaan nukkumisergonomiaa. 

 

MITÄ VOISIN TEHDÄ

Aktivoivan liikunnan ei tarvitse välttämättä olla perinteistä ''hiki pinnassa'' pusertamista.

Tärkeintä on stimuloida monia lihaksia tasapuolisesti suhteutettuna ne toisiinsa, sekä saada niihin enemmän joustoa, venyvyyttä ja vahvuutta.  Yksi parhaimmista keinoista on ehdottomasti jooga, joka täyttää mainitut kriteerit ja kattaa itsessään vielä paljon muuta hyödyllistä kokonaisvaltaisesti.

 

Jooga kehittää- ja edistää kehonhallintaa, ja kehon voidessa hyvin huomaat pian voivasi myös henkisesti paremmin, sillä joogassa yhdistyy aito läsnäolon- ja mielenhallinnan kontrolli kehollisen suorittamisen lisäksi. Joogan avulla aktivoit myös vartalosi syvimpiä lihaksia, jolloin elimistön tukilihakset vapautuvat jännitystilasta, ja vahvistuvat.

 

Jooga- ja kasvojooga ovat toistensa parhaat ystävät, ja näitä molempia suorittamalla päivittäin voimme taata että tunnet itsesi entistäkin elinvoimaisemmaksi.

 

KOKEILE TÄTÄ

 

Päätä särkee, purentalihakset jännittyneinä ja hartiat jumissa? Lue tästä helposti muistettava ylävartalon joogavenyttely:

 

Istu tai seiso selkä suorassa, rentouta hartiat ja tasaa hengitys. Hengitä syvään sisään nenän kautta, ja uloshengitys rauhallisesti suun kautta.

 

  • l Kierrä päätäsi olkapäältä olkapäälle rauhallisen hengityksen rytmissä jännittämättä hartioita. Ohjaa liike seuraavasti: aloita pään kierto olkapäältä kohti rintaa, leuka alaspäin, jolloin tunnet venyvyyden myös lapaluiden välissä. Liikuta pääsi rinnalta kohti toista olkapäätä, ja kohota leuka ilmaan siirtyessäsi hartioihin, ja kallon juuri koskettaa hartioitasi. Siirry takaisin hartiaan, josta aloitit. Toista tämä vähintään viisi kertaa, ja toista sama liike toiseen suuntaan.

 

  • l Ota käsilläsi kiinni olkapäistäsi (vasen käsi > vasen olka, oikea käsi > oikea olka) ja sisäänhengityksellä kohota leuka kohti kattoa, työnnä rintakehää ulos ja kädet olkapäillä työntyvät taaksepäin. Uloshengityksellä paina leuka kohti rintaa, pyöristä selkää ja kohdista kyynärpäät toisiinsa. Toista tämä muutaman hengityskierroksen ajan.

 

  • l Perinteinen hartioiden pyöritys; pyöräytä hartioita etukautta ympäri muutaman hengityskierroksen ajan. Venytä kädet kohti kattoa, ja toista sama hartioiden pyöritysliike vastakkaiseen suuntaan. Voit tämän jälkeen ravistella käsiäsi, jotta hartiaseutu rentoutuu.

 

  • l Paina leuka kohti rintaa, ja ole asennossa muutaman rauhallisen hengityskierroksen ajan. Tämän jälkeen kohdista leuka kohti kainaloa, jolloin tunnet venyttävyyden kaulassa. Pysy asennossa jälleen muutaman hengityskierroksen ajan, ja palaa takaisin keskelle leuka kohti rintaa. Toista sama toiselle puolelle.

 

  • l Taivuta kaulaa korva kohti olkapäätä, ja anna pään painon toimia venytyksen vastuksena. Tunnet venyttävyyden kaulan vastakkaisella puolella. Pysy tässä asennossa jälleen muutaman hengityskierroksen ajan, ja ohjaa uloshengityksen tunne kohti kireytynyttä aluetta. Toista sama toiselle puolelle.

 

 

  • l Voit yhdistää tähän suoritukseen myös muita joogaharjoituksia. Muista suorittaa harjoittelu kuuntelemallasi kehosi tilaa, ja vältä liikkeitä jotka eivät tunnu hyvältä mikäli terveydentilasi rajoittaa jotakin tiettyä toimintaa. Etene rauhallisesti, ja kiinnitä jatkuvasti huomiota, miltä mikäkin tuntuu ja missä. Muista kiittää itseäsi harjoittelun päätteeksi!

 

Ihanaa huhtikuun jatkoa, nauti keväästä ja pidä itsesi liikkeessä!

Namaste.

 

Lue lisää

Kasvojen epäsymmetrisyys

Kasvojen epäsymmetrisyys

Joululahjaideat kauneudenhoidosta kiinnostuneille

Joululahjaideat kauneudenhoidosta kiinnostuneille

Ihonhoidon kompastuskivet

Ihonhoidon kompastuskivet