Jännittyneet puremalihakset

Jännittyneet puremalihakset

Suuri osa ihmisistä kärsii purentalihasten jännityksestä, ja tätä myötä kovasta hampaiden yhteenpurennasta tai bruksismista.

Edes asiantuntijat eivät osaa tarkalleen määrittää yhteenpurennan- tai jännittämisen alkuperää, mutta yksi merkittävä sekä keskeisin tekijä on stressi.

Yhteenpurennan- ja jännittämisen haitat

Puremalihakset ovat kasvojen yhtiä dominoivimpia lihaksia, ja saatamme täten jännittää niitä huomaamattamme koko ajan, varsinkin stressaavissa tilanteissa. Jännittäminen yhdistyy usein voimakkaasti hampaiden yhteenpurentaan, tai hampaiden narskutteluun. 

Kun puhutaan bruksismista, sen vaikutuksen alla on paljon erilaisia elämänlaatua heikentäviä haittoja; hampaiden pintojen kulumisesta ja lohkeilusta aina lihasten kiristymiseen ja kiputiloihin. Pahimmillaan kova hampaiden narskuttelu voi johtaa myös vaaralliseen sekä kivuliaaseen hammasytimen tulehdukseen, eli pulpiittiin.

Puremalihasten jännittäminen myös aiheuttaa ikävää päänsärkyä joka helposti yltyy lihasperäiseksi migreeniksi. Myös puremalihasten aktivoituessa ja näitä käyttäessä kyseiset lihasryhmät aktivoituvat, ja kehittyvät. Tämä saattaa aiheuttaa niiden näkyvää kasvua leukaperiin, ja toispuoleinen puremalihasten käyttö myös täten edesauttaa kasvojen epäsymmetrisyyden muodostumista. Myös muut lihasryhmät kiristyvät, ja kiputuntemuksia saattaa ilmetä esimerkiksi myös ohimoiden-, niskan-, kaulan- ja hartioiden alueilla.

Kaiken kaikkiaan puremalihasten jännitys ja bruksismi aiheuttaa ikäviä seurauksia ihmiselle itselleen, ja kaikki hoitomenetelmät eivät käy yksiin. Vuonna 2020 alkaen kun covid-19 velvoitti ihmisiä käyttämään suositellusti erilaisia kasvomaskeja, kasvojen lihasten jännitystilat tuntuivat yleistyvän jopa  entistä enemmän.

Mistä apua?

Vaikka jännittämisen- tai narskuttelun alkuperää on vaikeaa kohdennetusti kartoittaa, kannattaa silti pähkäillä mitkä tekijät ovat viimeaikoina vahvistaneet kyseistä toimintaa.

Puremalihasten erilaiset hierontamenetelmät joko itsenäisesti- tai ammattiavun johdolla ovat olleet joillekkin korvaamaton apua. Suun sisäisessä puremalihasten hieronnassa pyritään keskeyttämään aktiivinen jännitystila, ja rentouttamaan pinteessä olevat lihakset. Hieronta on hyvä hetkellinen apu, joka kannattaa pitää säännöllisenä mikäli kärsii jatkuvasta jännitystilasta. 

Hampaiden yhteenpurennan vaurioita suojelee esimerkiksi hammaslääkärissä teetettävä purentakisko, joka saattaa myös vähentää merkittävästi hampaiden narskuttelua.

Jännityspäänsärkyä ilmenee myös kasvojen lihasten jännittämisestä. Erilaiset akupunktiohoidot voivat auttaa kivun lievitykseen purkamalla lihasjännitystä. Akupunktiossa annetaan ärsykettä kehon akupisteisiin neulalla, jolloin kehon oma kivunlievitysmekanismi käynnistyy. 

Tiedostettu- tai alitajuntainen stressi kuormittaa keskushermostoa, jolloin lihasten jännittäminen niin kasvoissa kuin muualla kehossa on tuttua. Erilaiset mindfullness- ja joogaharjoitukset madaltavat tutkitusti stressiä ja hermostuneisuutta, jolloin vaalit sekä säilytät sisäistä tasapainoasi tutkailemalla itseäsi muusta perspektiivistä, ja irrotat itsesi kiireen ja stressin kierteestä pitämällä ohjat itselläsi. Päivittäinen jo 10-15 minuuttia joogaa kykenee vaikuttamaan laajamittaisesti yleiseen hyvinvointiin, ja jaksamiseen.

Kasvolihasten harjoitteet apunasi

Kasvojoogasta sekä kasvoharjoitteista on ollut monelle korvaamatonta apua, eikä tämä oikeastaan ole kovin yllättävää. Kasvoharjoitteissa pyritään rauhallisesti tutkimaan omien kasvojen anatomiaa, ja lihasten käyttöä. Erilaisissa liikeharjoituksissa on tärkeää oppia kontroilloimaan tietoisesti eri lihasryhmien aktivointia ja rentoutusta, jotta ei -toivottuja tuloksia syntyisi. 

Harjoittelu vaatii keskittymistä, ja itse rauhallinen kasvolihastreeni rentouttaa lihaksia ja etenkin mieltä. Hermostomme on kytköksissä lihaksiimme, ja jopa erilaiset ilmelihasten hymyharjoitukset lieventävät tutkitusti stressiä, jolloin niin kutsuttu win-win tilanne on taattu.

Harjoitusten edetessä kasvojen rentouttaminen alkaa arjessakin automatisoitumaan, kun lihasryhmien hahmottaminen on tuttua.

Positiivisia tuloksia Lipperillä

Lipper Facelifter on todettu moninaiseksi luonnollista kauneutta- ja hyvinvointia tukevaksi välineeksi. Vaikka Lipper-treenillä voi saavuttaa luonnollisia positiivisia ulkonäköön vaikuttavia muutoksia, on myös todettu treenillä olevan paljon laajamittaisia terveyteen vaikuttavia hyötyjä.

Vastaanotamme aika ajoin huikeita palautteita myös koskien kasvojen hyvinvoinnin kuntouttamista, sekä helpottuneita puremaongelmia ja -jännitystiloja. Haluamme myös jakaa käyttäjien riemastuttavia palautteita lähettäjän luvalla sosiaalisessa mediassamme.

Lue alta pari kopioimaamme palautetta:

-''Haluan laittaa teille palautetta! Viime vuonna alkoi leuan kipu pitkittyneestä ahdistus ja stressitilasta kun puren hampaita liikaa yhteen ja aloin miettimään tähän ratkaisua.. Löysin kasvojoogan ja Lipperin mutta mietin pitkään ostanko ja toimiiko oikeesti. Kun vihdoin ostin niin en odottanut, kuinka iso vaikutus tällä pienellä laitteella on mun elämään. Mun kasvot näyttää ja tuntuu ihan erilaiselta, leuan kipu on pois ja kasvolihakset tuntuu ja on vahvistunut. Myös omat iho ongelmat  on helpottunut tai iho tuntuu erilaiselta. Tällä laitteella on ollut iso vaikut omaan itsetuntoon ja miten näkee itsensä peilistä. Aijon käyttää tätä aina, Always.''

-''Haluan sanoa KIITOS! Sain keväällä lipperin lahjaksi ja olen sen avulla saanut paitsi mukavasti muuttuneen nassun, niin päässyt eroon jännityspäänsäryistäni! Lipperin ansiosta tutustuin myös kasvojoogaan ja sitä kautta päädyin aloittamaan joogan harjoittelun. Eli Lipper tavallaan muutti elämääni uuteen ja positiivisempaan suuntaan! Mainio keksintö ja oikeasti toimiva! Myönnän että olen aivopessyt uusia kasvojani ihastelleet ystäväni hankkimaan myös tämän ihanan vekottimen. Halusin vain kiittää!! Ihanaa syksyä!''

Lue myös: Upeaa palautetta Lipperistä

 

Copyright © 2021 Lipper Europe Oy, All rights reserved.

Lue lisää

Kauneusunet

Kauneusunet

Joululahjaideat kauneudenhoidosta kiinnostuneille

Joululahjaideat kauneudenhoidosta kiinnostuneille

Lipper-käyttäjien kokemuksia

Lipper-käyttäjien kokemuksia