Ihonhoito talvella

Ihonhoito talvella

Jälleen kylmät kelit koettelevat ihon kuntoa sekä hyvinvointia, ja etenkin kasvot ovat eniten alttiita viimalle ja purevalle pakkaselle. Iho kuivuu, jolloin myös rypyt- ja juonteet saattavat lisääntyä ja vahvistua enemmän näkyviksi. 

Mutta miten ihoa voisi suojella paremmin siihen kohdistuvalta rasitukselta?

Talvella iho kuivuu monesta syystä

Pakkasella ilmankosteus on matala, jolloin ihonkin kosteustasapaino kärsii. Matalan ilmankosteuden- ja kylmyyden vuoksi iho kuivuu, tuntuu karhealta ja hilseilee; täten elastisuus sekä kimmoisuus myös kärsii. Kuivunut iho on myös herkkä kutisemaan, ja mahdolliset atooppiset oireet saattavat vahvistua. 

Myös kaamoksen aikainen valon puute on negatiivinen vaikuttaja ihon kunnossa. Valoisina vuodenaikoina ihon pintakerros paksuuntuu suojatakseen sitä auringon ultraviolettisäteilyltä, kun taas valon uupuessa suojakerros on ohuempi.

Kaamosaikaan iho ei myöskään saata muodostaa tarpeeksi itseään suojaavia keramideja, eli  suojaavia luontaisia rasva-aineita jotka ovat välttämättömiä ihon kosteuden säilyttämiseen. Valoisat vuodenajat edesauttavat elimistöä muodostamaan lisää suojaavia keramidiketjuja.

Myös asumisen lämmitysjärjestelmät kuivattavat sisäilmaa, ja haihduttavat kosteutta ihosta.

Iho kaipaa kosteutta ja suojaa

Ihon peseminen saattaa kuivattaa ihoa, mikäli nautit kuumista suihkuista tai hanaveden laatu on niin kutsuttua kovaa vettä, jolloin kivennäisaineet heikentävät kosteuttavien tuotteiden imeytymistä ihoon muodostaen huonommin läpäistävän kalvon.

Tästä huolimatta pesemistä ei kannata jättää välistä, vaan aloittaa oikeiden tuotteiden käyttö, ja rakentaa uusi ihonhoitorutiini ongelmien ehkäisyyn- ja lievitykseen. 

Puhdistus

Ihon normaali pH-arvo on hieman hapan, yleensä asteikolla 4,5–5,75. Vältä kuitenkin liian happamia- tai emäksisiä pesutuotteita kuivattavuuden välttämiseksi, tavoittelemalla ihon pH-arvoa vastaavaa pesutuotetta. pH-asteikolla 7 tarkoittaa neutraalia, ja sen alla olevat luvut happamia, ja yllä emäksisiä. 

Vältä rakeisia kuorivia tuotteita jokapäiväisessä pesussa, ja varmista että pesutuote on kosteuttava, eikä liian pesevä. Esimerkiksi rasvoittuvalle iholle tarkoitetut tuotteet saattavat olla liiankin tehokkaita kuivalle iholle, jolloin ihoa suojaava normaalikin tarvittava rasva- ja talimäärä peseytyy pois. Mikäli pesun jälkeen kasvoilla on ihossa kiristävä tunne, on yleensä käyttämäsi tuote pesuteholtaan sinulle liian voimakas.

Vältä myös ihoa kuivatessa hankaamista, joka tuo iholle mekaanista kulutusta. Taputtele pyyheliinalla iho kuivaksi hankaamisen sijaan.

Kosteutus & hoito

◾ Kasvoveden käyttö: Saa hyötyjä enemmän irti levitettävistä tuotteistasi aloittamalla kasvojen ihon pohjustuksen kasvovedellä. 

Vaikka kasvovesi on yleisessä luulossa puhdistuksen viimeistelevä tuote, sillä on kuitenkin ihoa kosteuttava- ja rauhoittava vaikutus. Se myös tasapainottaa ihon pH-arvoa, jotta lisättävien tuotteiden hoitavat ainesosat imeytyvät paremmin ihoon - sillä hieman emäksinen vesijohtovesi- tai puhdistustuotteet häiriinnyttävät ihon tasapainoista, hieman hapanta pH-arvoa.

Jos vanulapullesi jää vielä kasvovedellä keveyen pyyhinnän jälkeen likaa tai meikkiä, se on merkki että sinun kannattaa puhdistaa kasvot huolellisesti uudelleen pestävällä tuotteella. Painele tämän jälkeen kasvovettä jälleen kevyesti ihon pinnalle tasaisesti ja rauhallisesti.

Vinkki: kokeile suihkautettavia kasvovesiä - suihkauta kasvovettä kasvoille sekä dekolteelle, ja painele imyeyttäen hellästi ihoon. 

Lue myös: ihonhoidon kompastuskivet

◾ Seerumin käyttö: Seerumi ei ole välttämätön jokapäiväisen ihonhoidon tuote. Seerumit ovat kuitenkin ihonhoidossa yleensä kevytrakenteisia vesipohjaisia tuotteita, jolloin niitä käyttäessä ne tulee levittää kasvoveden jälkeen ennen kosteusvoidetta. Mikäli käytät öljypohjaista seerumia, levitä seerumi kosteusvoiteen jälkeen. 

Seerumeita on moneen eri käyttötarkoitukseen, ja niitä suositellaan käytettävän kuuriluontoisesti kun iholla on sille jonkinlainen paikallinen tarve. Esimerkiksi jos iho kaipaa vuodenajan vaihdon jälkeen lisää kosteutta, on hyvä mahdollisuus kokeilla kosteuttavaa seerumia, ja niin edelleen. 

Vinkki: voit kokeilla hyaluronihappoa sisältävää seerumia, joka kosteuttaa kuivaa ihoa tehokkaasti. 

Seerumeita voit myös kerrostaa, lisäämällä omille ''ongelmakohdille'' tarpeeseen vastaavaa seerumia. Jos käytät montaa eri seerumia päällekkäin samanaikaisesti, on hyvä varmistaa esimerkiksi jälleenmyyjältä tai asiantuntijalta tuotteiden yhteensopivuus, jotta vaikuttavat aineet eivät kumoa toistensa tehoa.

Seerumit ovat ihonhoidon ainerikkaita täsmätuotteita, jotka kuuriluontoisesti auttavat ihon paikallisissa ongelmakohdissa suhteellisen nopeasti.

Levitä seerumi iholle kevyesti painelemalla ja hieromalla, vielä kun iho on kostea kasvovedellä käsittelystä. Mahdollisen seerumin käytön jälkeen kasvoille lisätään kosteusvoide. Seerumi myös edesauttaa kosteusvoiteen imeytymistä ihoon.

◾ Kosteusvoiteen käyttö: Kuivaakaan ihoa ei kannata hautoa liian paksun kosteusvoiteen alle, sillä iho kaipaa myös hengittävyyttä. Kuivalle iholle kosteusvoide ei saa myöskään jäädä liian ohueksi, joten paras vaihtoehto on etsiä kosteuttava voide jonka koostumus on täyteläinen ja iho tuntuu kosteutetulta - mutta ennen kaikkea imeytyy iholle hyvin.

Liian paksut- ja läpäisemättömät vaseliinimaiset tuotteet saattavat altistaa ihon kylmän- ja pakkasen aiheuttamille vaurioille, kun iho hikoilee tuotteen alla.

Kosteusvoiteen tehtävä on nimensä mukaisesti kosteuttaa- ja myös hoitaa ihoa. Kuiva iho kaipaa kosteuttavan päivä- ja yövoiteen, jotka estävät ihon kuivumista ja auttavat ylläpitämään ihon hyvää kosteustasapainoa. 

Vinkki: myös perusvoiteet ja niiden sisältämät kosteuttavat ainesosat kuten glyseroli, karbamidi ja keramidit ovat monille mainioita ihonhoitoon. Sopivan perusvoiteen määrittää oman ihosi laatu, josta kannattaa keskustella esimerkiksi farmaseutin- tai ihonhoidon ammattilaisten kanssa. 

Vaikka kosteusvoide sisältäisi vettä, se ei haittaa talvella mikäli muistat levittää kosteusvoiteen ainakin puolta tuntia aikaisemmin ennen ulos astumista. Näin ylimääräinen tuotteen sisältämä vesimäärä on jo ehtinyt haihtua iholta. 

Vinkki: voit tarpeen vaatiessa myös lisätä hieman luonnonöljyä (ei mineraaliöljyä talvella) kosteusvoiteesi sekaan. Öljyt eivät itsessän kosteuta ihoa, vaan toimivat kosteuden lukitsijoina. Öljy tarvitsee aina pohjakseen kosteuttavan tuotteen, kuten kosteusvoide. (Voit lukea lisää tietoa öljyistä pian alempaa.)

Kuivan ihon hoitoon kannattaa myös panostaa yön aikana, jolloin iho tunnetusti myös uusiutuu. Voit myös välillä kokeilla kuurina kosteuttavia ''kasvomaskeiksi'' kutsuttavia yövoiteita, mikäli ihosi tuntuu erityisen kuivalta. Muista aamulla herätessäsi puhdistaa kasvot huolellisesti, jotta epäpuhtauksia ei syntyisi yöllä erittyneen talin-, hien-, bakteerien- sekä ihonhoitotuotteiden jäämien yhteisvaikutuksesta. Puhdistuksen jälkeen suorita aamun ihonhoitorutiini mainituilla menetelmillä.

Muistathan käyttää kosteusvoiteita myös kaulan alueelle!

Lue myös: kauneusunet

Suojaus

Kasvoille tarkoitetut öljyt ovat erinomaisia lukitsemaan kosteutta ihoon, vaikka itse öljy ei ole ihoa kosteuttava ainesosa. Talviaikaan öljyt ovat erinomainen lisä ihonhoitoon kosteuden lukitsemiseksi, sillä öljy myös mahdollistaa muiden ihonhoitotuotteiden ainesosien kulkeutumista syvemmälle ihoon. 

Öljy levitetään kasvoille ihonhoitotuotteista viimeisimpänä. Muutama tippa on riittävä määrä; jos öljy ei imeydy, lisäät sitä liikaa - kasvojen ei kuulu jäädä öljystä ''märäksi''.

Iholle tarkoitettavia öljyjä on kahdenlaisia: luonnonöljyt- ja mineraaliöljyt. Talviaikaan suositellumpi näistä on kuitenkin luonnonöljyt, sillä mineraaliöljyllä on huono kylmänkesto ihon suojaamisen kannalta.

Myös öljyjä löytyy  eri ihotyyppien mukaan, sekä eri käyttötarkoituksiin. 

◾ Mineraaliöjy: esimerkiksi vauvaöljy on lähes kokonaan mineraaliöljyä. Vaikka moottoriöljykin on myös mineraaliöljy, on kosmetiikassa käytetty mineraaliöljy käynyt huolellisen puhdistusprosessin lääkelaatuiseksi öljyksi, jota on turvallista käyttää. Mineraaliöljy myös auttaa lukitsemaan iholle tuotua kosteutta, mutta mainitusti ei ole paras talviaikaan sen huonon kylmänkeston vuoksi.

◾ Luonnonöljy: on kasviperäinen, jonka rasvat muistuttavat paljon ihon omia tuottamia rasvoja. Kuivalle iholle sopii oikein hyvin vaikkapa manteli-, auringonkukka-, argan-, avokado-, seesami-, viinirypäleensiemen-, tai ruusunterälehtiöljy.

Myös öljyjä voit käyttää kuuriluontoisesti, mikäli haluat tehostaa ihon kosteutusprosessia.

Kertauksena ihonhoidon oikea järjestys

1. Pesu- ja puhdistus, 2. kasvovesi, 3. *(seerumi), 4. kosteusvoide ja silmänympärysvoide sekä 5. kasvoöljy.

Kuvittele että pukisit ihollesi talvivaatteet kerrostamalla sitä tuotteilla oikeassa järjestyksessä!

 Huom! Muista myös talven edetessä suojautua UV-säteilyltä, kun aurinko vielä paistaa, tai kaamoksen jälkeen kun aurinko jälleen palaa! Valkea lumi peilaa UV-säteilyä paljaille kasvoille, jolloin iho- ja sen syvemmät kudokset vaurioituvat. Iho on herkkä reagoimaan pimeän jälkeen UV-säteilylle, jolloin kannattaa ehdottomasti ottaa kasvojen ihoa suojaavat aurinkosuojavoiteet käyttöön hyvillä suojakertoimilla jotka suojaavat UVA- sekä UVB-säteilyltä.

Muuta muistettavaa talvi-ihon hoitoon

 Ihoa voi suojata myös vaatekappaleilla. Mikäli liikut paljon ulkona purevien pakkasten aikaan esimerkiksi urheillen, voit myös suojata kasvot erilaisilla päähineillä jotka peittävät laajalti kasvojen alueita. 

 Kuiva ja lämmin sisäilma pakkasella kuivattaa ihoa, jolloin voit kokeilla erilaisia ilmankostuttimia tasapainottamaan huoneilman kosteutta.

Huolehdi tasapainoisesta päivittäisestä veden juonnista! Jos nestetasapaino kehossa on huono, sillä on myös suora vaikutus ihon kuivuuteen. Jokaisen nestetarve on yksilöllinen, mutta 1-1,5 litraa päivässä on hyvä minimi.

Kiinnitä huomiota valitessasi kosteuttavia ihonhoitotuotteita, sillä usein saatavilla olevien pakkausten etiketit saattavat olla englanninkielisiä. Moisturizing virallisesti tarkoittaa kosteuden haihtumista ehkäisevää, kun taas hydrating viittaa itsessään kosteuttavaa, eli kosteutta lisäävää.

Ikääntymisen merkkejä ehkäisevät retinolia sisältävät ihonhoitotuotteet saattavat ilman totuttelua aiheuttaa iholle ärsytysreaktion. Tämä on normaalia, mutta iho saattaa alkuun myös kuivahtaa. Totuttele maltilla ja varoen, jos ihosi on kuivuudelle altis.

Kasvojumppa, ja erilaiset kasvoharjoitteet kiihdyttävät paikallista verenkiertoa- ja sisäistä aineenvaihduntaa, jolloin kiihtynyt toiminta verenkierrossa tuo mukanaan kasvoille ihon tarvitsemia ravinto- ja rakennusaineita. Ota kasvojumppa osaksi ihonhoitorutiinejasi! 

Mukavaa talven aikaa, ja muista myös nauttia upeasta talven ihmemaasta!

Copyright © 2021 Lipper Europe Oy, All rights reserved.

Lue lisää

Lipper-käyttäjien kokemuksia

Lipper-käyttäjien kokemuksia

Jännittyneet puremalihakset

Jännittyneet puremalihakset

Joululahjaideat kauneudenhoidosta kiinnostuneille

Joululahjaideat kauneudenhoidosta kiinnostuneille